Ακολουθώντας τις διαδρομές του ελαιόλαδου στη Μεσσηνία

Ανακάλυψε τα μυστικά της Μεσσηνίας στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, μέσα από το πιο διάσημο προϊόν της… Το πλούσιο, χρυσαφί, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδό της.

Τίποτα δεν εκπροσωπεί καλύτερα τη Μεσσηνία από το λάδι της. Το βλέπεις, το νιώθεις και το γεύεσαι παντού γύρω σου: Στα χιλιάδες στρέμματα δέντρων με ασημοπράσινα φύλλα, που στέκονται παραταγμένα με τέλειο τρόπο και περιμένουν την συγκομιδή. Στις πρέσες λαδιού που βρίσκονται διασκορπισμένες σε όλη την ύπαιθρο. Και φυσικά στα πεντανόστιμα πιάτα της τοπικής κουζίνας που κυριολεκτικά… λιώνουν στο στόμα σου. Αυτός είναι και ο λόγος που εξερευνώντας αυτήν την περιοχή της Πελοποννήσου μέσα από το πρίσμα του πιο διάσημου προϊόντος της, ταξιδεύεις απευθείας στην καρδιά της Μεσσηνίας.

Η ξενάγηση σε έναν Μεσσηνιακό ελαιώνα θα σου μάθει κάτι πολύ σημαντικό: τον τρόπο που συνδέεται αυτός ο «ευγενής» καρπός με τη γη και τους ανθρώπους, που το παράγουν από την αρχαιότητα ακόμα, καθιστώντας το βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής.
Αξίζει όσο τίποτα να προγραμματίσεις την επίσκεψή σου κατά τη διάρκεια της συγκομιδής και να δεις από κοντά τα απλωμένα δίχτυα, τους εργάτες να χτυπούν με ραβδιά τους ροζιασμένους κορμούς και τα κλαδιά και τις ώριμες ελιές να πέφτουν και να ετοιμάζονται για το ελαιοτριβείο… όπου συμβαίνει η μαγεία. Θα παρατηρήσεις ότι υπάρχουν παραδοσιακοί μύλοι αλλά και πιο σύγχρονες, μεγάλες εγκαταστάσεις, όλοι όμως έχουν τον ίδιο στόχο: την παραγωγή ενός -συντριπτικού- 95% εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου που παράγεται στη Μεσσηνία. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πάρεις ένα κομμάτι ψωμί και να δοκιμάσεις αυτό το χρυσαφί υγρό που παράγεται εκείνη τη στιγμή… Τα υπόλοιπα θα τα καταλάβεις με τη γεύση σου.

Tι θα μάθεις στην ξενάγηση; Θα μάθεις ότι η δειγματοληψία του ελαιόλαδου είναι το ίδιο σύνθετη με την γευστική δοκιμή. Θα μιλήσεις για την οξύτητα (όσο μικρότερη είναι, τόσο το καλύτερο), την ποικιλία (η Κορωνέικη είναι η «βασίλισσα» σε αυτήν την περιοχή), τα αρώματα (φρεσκοκομμένο χόρτο, τροπικά φρούτα) και τη γεύση (πικρή, πιπεράτη …). Και φυσικά θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις τις έντονες προσωπικότητες που υπάρχουν πίσω από αυτό το μοναδικό προϊόν.

Η εμπειρία αυτή έχει ένα βάθος που αν δεν ζήσεις από κοντά δεν μπορείς να το φανταστείς. Αυτό που θα κρατήσεις για πάντα μαζί σου όμως είναι οι μοναδικές γεύσεις – ειδικά όταν αγοράσεις ένα (και δύο και τρία) μπουκάλι και γυρίσεις στο σπίτι σου, έχοντας στην τσάντα σου ένα χρυσό κομμάτι της Πελοποννήσου, που θα σου μείνει αξέχαστο για πάντα.

Πηγή: https://www.discovergreece.com/